پدال های پیانو ابزارهایی هستند که بخش زیبایی از نوازندگی به وجود آنها بستگی دارد. در واقع پدال های پیانو سایر جنبه های موسیقی را کنترل می کنند.
همچنین در آموزش پیانو استفاده از پدال ها دغدغه ی همه ی علاقه مندان به نواختن است چرا که یکی از موارد مهم در اجرای یک قطعه و استفاده به جا و صحیح از انواع پدال ها میباشد. هر زمان یک نوازنده پیانو را که در حال اجرا میباشد ببینید، علاوه بر دستانشان از پاهای خود برای فشردن پدال ها نیز بهره میگیرند.
حال در این مقاله قصد داریم تا پدال و اینکه دقیقا چه کاربردی در پیانو دارد و همچنین انواع آن را برای شما بازگو کنیم با ما همراه باشید.
پیانو چند پدال دارد؟
اکثر پیانوها سه پدال دارند. که هر کدام از این پدال ها اسمی مشخص دارند و تاثیری روی صدای تولید شده میگذارند.
اهرم هایی هستند که به کمک آنها نوازنده کیفیت و حالت صدای ساز را کنترل می کند. هر کدام از پدال ها این امکان را به نوازنده می دهد که افکت های مختلفی در موسیقی داشته باشد. معمولا آهنگ سازها تعیین میکنند که چه زمانی و کدام پدال پیانو را استفاده کنند. یکی از نکات مهم این است که نوازنده باید طرز کار با پدال های پیانو را به خوبی یاد بگیرد. و ببیند دقیقا چه اثری روی صدای تولید شده میگذارد.
پدال دمپر (پدال تقویت) چیست؟
دمپر؛ بالشتک های نمدی کوچکی هستند که مقابل تمام سیم ها قرار گرفته اند و به محض اینکه نوازنده کلاویه را رها میکند، با قسمت نمدی دمپر بر روی سیم قرار می گیرد و به این طریق لرزش و صدای ادامه دار سیم از بین می رود و صدا قطع میشود. در این صورت صدای نت های بعدی کاملا قابل تشخیص میشود.
پدال دمپر یا همان پدال سمت راستی در پیانو است که به آن صدا خفه کن و یا پدال تقویت نیز میگویند. با گرفتن این پدال پیانو دمپرها از سیم ها جدا شده و صدا قطع نمی شود مگر آنکه پایتان را از روی پدال پیانو بردارید. که در این حالت صدا به تدریج قطع می شود. این را هم بدانید که لازم نیست هر بار که یک نت را می زنید این پدال پیانو را بگیرید چون هر کلاویه دمپر خودش را دارد. بیشتر نوازنده ها به جای پدال دمپر از کلمه “پدال” استفاده می کنند چرا که از پر کاربردترین و محبوب ترین پدال پیانو می باشد.
در پیانو کاربرد پدال راست چیست؟
پدال سمت راست پیانو را دمپر گویند که به آن صدا خفه کن و پدال تقویت نیز می گویند. یکی از بخش های مهمی است که در اکشن پیانو وجود دارد. این پدال اجازه میدهد تا به سادگی صدای یک نت را طولانی تر بشنوید یعنی هنگامی که کلاویه ای را می زنید و آن را رها می کنید همچنان صدای آن نت شنیده می شود.
کار آن به این صورت است که، با گرفتن این پدال پیانو دمپرها از سیم جدا می شوند و صدا قطع نمی شود مگر زمانی که پایتان را از روی پدال پیانو بردارید. که در این موقعیت صدا به تدریج قطع می شود. و چون هر کلاویه پیانو دمپر خودش را دارد نیاز نیست هر بار که یک نت را می زنید این پدال را بگیرید.
پدال سوستنوتو (پدال میانی) :
خیلی از پیانوها این پدال را دارند البته ممکن است برخی نداشته باشند. این پدال پیانو فقط یک نت خاص یا گروهی از نت ها را نگه می دارد و بقیه ی نت ها حالت معمولی صدا می دهند، بر خلاف پدال دمپر که صدای همه ی نت هایی که می نوازید را طولانی تر می کند. زمانی که این پدال پیانو را می گیرید و یک نت اجرا می کنید چیزی که می شنوید فقط صدای ماندگار آن نت است. شاید به همین دلیل است که خیلی از سازندگان پیانو صرفه جویی کرده و این پدال را حذف می کنند. یکی از ویژگیهای مفید این پدال این است که شما معمولا می توانید آن را به سمت چپ قفل کنید تا مجبور نباشید در طول جلسه تمرین تمام آن را نگه دارید. به این صورت زمانی که می خواهید برای چند خط متوالی از این پدال استفاده کنید کافی است آن را به سمت چپ برده و قفل نمایید.
پدال کم صدا (پدال نرم) :
این پدال که در سمت چپ قرار دارد به سادگی باعث کاهش حجم صدا می شود. با این حال قصد واقعی این پدال نیز تغییر رنگ و حجم صدا میباشد. در اصطلاح موسیقی به آن پدال نیم ضربه نیز می گویند. کار این پدال به این صورت است که، با گرفتن این پدال چکش ها به سیم ها نزدیک تر شده و لذا از شدت ضربه به سیم یا سیم ها می کاهد. در نتیجه شدت صدای حاصله کمتر و همچنین کیفیت و جنس صدای ساز نیز تغییر می کند.
پدال نرم، پدال سوم پیانو است. که با فشار دادن این پدال پیانو، چکش ها به سیم ها نزدیک تر از حالت عادی می شوند. و چکش ها برای ضربه زدن به سیم ها، فاصله کمتری را طی می کنند که این موضوع باعث میشود تا ضربه ها نرم تر و در نتیجه صدا نرم تر و خفه تر از حالت عادی اجرا شود. از این نوع پدال برای ایجاد حالت های صوتی و تونالیته های خاص استفاده میشود.
این پدال هم در گراند و هم در پیانو دیواری موجود میباشد.
نکات مهم در مورد پدال پیانو:
در بعضی از پیانوهای دیواری پدال وسطی پدال تمرین است و این پدال میتواند کاربرد کاملا متفاوتی داشته باشد. به این صورت که یک لایه نمد بین چکش ها و سیم ها موجود است که باعث می شود صدا خیلی کم شود. بنابراین این پدال پیانو برای تمرین در زمانهایی مناسب است که باید صدای پیانو کم باشد. و به همین علت به آن پدال تمرین هم می گویند.
در برخی مواقع برای زیبا کردن قطعات احساس، نوازنده نیاز پیدا می کند تا صدای نت ها را طولانی و کش دار اجرا کند که برای اینکار از پدال دمپر باید استفاده کند. و به همین منظور پدال دمپر طراحی شده است.
پدال دیگری به نام پدال میوت پیانو یا سکوت نیز طراحی شده است. که پدال چهارم یا بی صدا کننده میباشد. حال نکته اینجاست که پدال سوستناتو یا همان پدال میانی در پیانوهای دیواری موجود نیست و به جای آن از پدال میوت در پیانوهای دیواری استفاده میشود. با فشردن این پدال، یک پرده ی نمدی بین چکش ها به سیم ها جلوگیری میکند. و این کار باعث به حداقل رساندن صدای پیانو میشود. که در این حالت شما می توانید بدون اینکه صدا، مزاحم همسایگان و اطرافیان شود به انجام تمریناتتان بپردازید.
مطالعه باعث بهتر شدن سبک زندگی کردن در جامعه میشود. همانطور که میدانید لذت مطالعه در خواندن مطلب جذاب، مفید و قابل درک است که کمک شایانی به بازدهی مغز شما میکند. سعی ما تولید کنندگان محتوای متنی در وب سایت ها، بازنویسی مطالب مهم و کاربردی به صورت جذاب و کاملتر است. امیدوارم مطالب گفته شده در این مطلب مفید واقع شود.
پدالهای پیانو و اجزای مختلف آن
پدال های پیانو:
در پیانوهای رویال و گرند، سه نوع پدال وجود دارند.
پدال سمت راست (sustain pedal): با نگه داشتن این پدال بعد از برداشتن انگشت از روی کلاویه سیم به ارتعاش خود ادامه میدهد تا زمانی که خود به خود از ارتعاش بازماند.
پدال چپ (soft pedal or una corda): این پدال در پیانو های رویال چکش ها را به گونه ای جابه جا میکند که به یک یا دو سیم ضربه بزنند و در پیانو های عمودی چکش ها را به سیم نزدیک تر میکند تا صدا خفیف و گنگ به گوش برسد به همین دلیل به این پدال una corda یا همان تک سیمی نیز گفته میشود.
پدال میانی (sostenuto pedal): این پدال در پیانوهای رویال و عمودی کارکرد متفاوت دارد. در پیانوهای عمودی این پدال یک پرده ی نمدی را بین چکش و سیم ها قرار می دهد تا صدا آهسته تر به گوش برسد و در پیانوهای رویال با نگه داشتن این پدال میتوان چند نت را برای پایدار بودن صدا انتخاب کرد پس از برداشتن پا از روی پدال نت های انتخاب شده به صورت ممتد خواهند ماند در حالی که نت های دیگری که می نوازید خاتمه پذیر خواهند بود.
ناگفته نماند که پیانو دیجیتال معمولا از دو نوع پدال راست یا sustain pedal و پدال چپ یا soft pedal بهره مند هستند.
فریم یا چارچوب پیانو ها
اسکلتی است که سایر بخش های داخلی این ساز را در خود نگه می دارد. فریم های پیانو معمولاً از چوب ساخته میشوند ولی گاهی برای افزایش استحکام از میله های آهنی در درون آن ها استفاده می شود. در پیانوهای رویال، فریم از زیر پیانو و در پیانوهای دیواری از پشت قابل رویت می باشد.
ساند بورد پیانو (Sound Board)
یکی از اصلی ترین بخش های پیانو است.تقویت، رزونانس و پخش صدای تولید شد توسط سیم ها از وظایف ساند بورد است . ساند بورد از یک صفحه چوبی به قطر تقریبا ۱۰ میلیمتر ساخته شده که با ارتعاش سیم ها به لرزه در می آید و صدا را تقویت می کند. بر روی ساند بورد قطعات بلندی از چوب به شکل نوار نصب می شود که به آنها پل یا بریج (Bridge) می گویند.نگه داشتن یک سر سیم پیانو آکوستیک وظیفه ی بریج است. سر دیگر سیم ها به سیمگیرها بسته شده است.
تغییر ناگهانی دما و رطوبت موجب انبساط و انقباض ساند بورد می شود.این تغییرات موجب می شود کوک ساز عوض شود و حتی در مواقعی موجب ترک برداشتن آن می شود.
برای ساخت ساند بورد معمولا از چوب صنوبر استفاده می شود و هر چه رگه ها و شیار های روی چ.ب بیشتر باشد کیفیت ساند بورد و همینطور کیفیت صدا بهتر است.
ساند بورد های مرغوب معمولا ۷ تا ۸ شیار در هر سانتیمتر دارند.
صفحه چدنی پیانو (Cast-Iron Plate)
در گذشته فریم های پیانو برای تحمل فشار زیاد سیم ها به اندازه کافی مقاوم نبودند.در اوایل قرن بیستم میلادی با طراحی و ورود فریم های آهنی تحول عظیمی در صنعت تولید پیانو به وجود آمد.امروزه همه ی پیانو ها دارای یک صفحه ی یکپارچه چدنی هستند.صفحه های چدنی به دلیل مقاومت بیشترشان در مقابل فشار سیم ها امکان کوک پیانو به استاندارد A-440 یا همون کوک کنسرتی فراهم کرد.
به طور کلی صفحه های چدنی طراحی شدند تا بتوانند فشار بسیار بالای سیم ها را متحمل باشند.
اکشن پیانو (Action)
مهمترین بخش پیانو اکشن این ساز است. بیشتر بخش های ساز پیانو مانند چکش ها،کلید ها ، دمپر ها ، اهرم های تکرار و … در این بخش از ساز جای گرفته اند.
تخته سیم گیر های پیانو آکوستیک (Pin-Block)
یک بلوک چوبی سخت و چند لایه است که سیم گیر های پیانو رو در خود نگه می دارد.خود سیم گیر قطعه ی کوچک میله ای شکل است که یک سوراخ در یک سر آن قرار دارد که سیم پیانو سر آن بسته می شود.سر دیگر این میله درون تخته محکم می شود. در این تخته لایه های مختلفی از چوب با جهات مختلف محکم به هم چسبانده می شوند تا مقاومت بیشتری در برابر چرخش سیم گیر ها داشته باشند.تخته سیم گیر ها بین صفحه چدنی و فریم چسبانده میشوند.