گیتار از جمله سازهایی می باشد که امروزه به طور گسترده در انواع موسیقی از کلاسیک گرفته تا راک جزء پرکاربردترین سازها می باشد و مدل های مختلف این ساز با طنین دلنواز و منحصر به فرد صداها؛ توجه بسیاری از دوست داران موسیقی را به خود جلب کرده است. همچنین به یکی از معروف ترین سازهای معاصر تبدیل شده است و علاوه بر داشتن پیشینه زیاد توانسته است همگام با عرصه موسیقی غرب هم از لحاظ ساختار و هم از لحاظ تکنیک های نوازندگی، پیشرفت کند. گیتار کلاسیک و گیتار آکوستیک از انواع مدل گیتار هستند که در اینجا به معرفی آنها میپردازیم فرق گیتار آکوستیک و کلاسیک را بیان خواهیم کرد.
فرق گیتار آکوستیک و کلاسیک
فرق اصلی گیتار آکوستیک و کلاسیک در سیم های آنهاست؛ بسیاری از گیتارهای آکوستیک امروزی مجهز به سیم های فلزی هستند و در مقابل گیتارهای کلاسیک از سیم های نایلونی تشکیل شده اند که همین تفاوت باعث تولید صدای متفاوت تری از یکدیگر می شود. چرا که سیم های نایلونی صدایی نرم و آرام تولید می کنند و نواختن آنها برای انگشتان راحت تر است در حالیکه سیم های فلزی صدایی بلندتر و تیزتر و زنگ دارتر تولید می کنند.
- اندازه ی بدنه: گیتارهای کلاسیک در مقایسه با گیتارهای آکوستیک بدنه کوچکتری دارند.
- فینگربورد: عموما سازهای کلاسیک دارای فینگربورد پهن تر و صاف تری می باشند و به همین خاطر فاصله بین سیم ها نسبت به گیتارهای آکوستیک کمی بیشتر است. این فاصله کمی بیشتر ممکن است کار نواختن را برای نوازنده راحت تر کند اما سرعت نواختن را ممکن است برای افراد مبتدی کندتر کند.
- سردسته: قسمت بالایی گیتار که سیم ها در آنجا تنظیم میشوند در گیتارهای آکوستیک و کلاسیک دارای شکلی متفاوت از یکدیگر می باشند.
- تفاوت در سبک ها: در ژانرها و سبک هایی چون blues گیتار آکوستیک استفاده میشود. و در بسیاری از کشورهای اروپایی و آمریکایی ترانه های راک و پاپ با گیتارهای آکوستیک اجرا میشوند. اگر بخواهید در استودیو نوازندگی کنید گیتار آکوستیک گزینه ی مناسبی است به دلیل خوش صدا بودن آن.
اگر بیشتر به موسیقی پاپ ایرانی و گروه هایی مانند جیپسی کینگ و گیتار فلامنکو و اسپانیایی علاقه دارید، گیتار کلاسیک بهترین گزینه برای شما است. همچنین به دلایل مختلف مانند قیمت پایین تر و محبوب بودن این سبک پاپ نسبت به سبک های فلامنکو و راک و… بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد.
گیتار کلاسیک (classic guitar) :
از مرسوم ترین انواع گیتار در ایران، گیتار کلاسیک میباشد. ساختار این گیتار از ۳ سیم نایلونی و ۳ سیم ابریشمی، که با سیم پیچ فلزی پیچیده شده تشکیل میشود. صدای آن نسبت به انواع دیگر گیتارها نرم تر و لطیف تر است و نوازندگی با آن به دلیل جنس سیم ها نسبتا راحت تر می باشد. در سبک نواختن با گیتار کلاسیک می توانید قطعات سبک و ملودی بنوازید . در واقع ملودی نوازی و آژیر نقش اصلی در گیتار کلاسیک را دارند . گیتار کلاسیک به عنوان ساز تک نواز هم نیز شناخته می شود.
گیتار آکوستیک (Acoustic guitar) :
جنس سیم های گیتار آکوستیک فلزی میباشد و کاسه صدای بزرگ تری دارد. سبک نواختن گیتار آکوستیک موسیقی های راک ، کانتری و بلوز میباشد . تنوع اجرا در گیتار آکوستیک از انواع دیگر بیشتر است و می توانید برای نواختن از هر سبکی استفاده کنید که به اصطلاح به آن ساز چند کاره میگویند.
تقویت کننده ندارد و صدای آن را جز بدنه اش تشدید نمیکند، صدای سیم ها در بدنه چوبی تو خالی آن تقویت میشود. در واقع سیم های استیل آن میباشد که این چنین قدرتی را به این ساز میدهد. دسته گیتار آکوستیک باریکتر میباشد، تکنیک هایی که با ساز کلاسیک نمیشود اجرا کرد، با این نوع گیتار به راحتی اجرا میشوند.
تفاوت بین گیتار آکوستیک و کلاسیک در چیست؟
در نگاه اول گیتار آکوستیک و کلاسیک شبیه هم به نظر میرسند، اما در قیمت و صدا و طراحی تفاوت های چشمگیری دارند که در اینجا آنها را برای شما بازگو میکنیم.
تفاوت قیمت گیتار آکوستیک با گیتار کلاسیک چقدر است؟
بسیاری از افراد برای شروع کار نوازندگی از گیتار کلاسیک استفاده میکنند چون گیتار کلاسیک از نمونه های مشابه خود در سری های آکوستیک ارزان تر میباشد.
پیشنهاد مشاهده محصولات: قیمت گیتار ارزان
طراحی بدنه آنها به چه صورت است ؟
بدنه ی گیتارهای کلاسیک نسبت به گیتارهای آکوستیک بسیار متفاوت است. بدین گونه که گیتار کلاسیک نسبت به گیتار آکوستیک کوچکتر است و فرو رفتگی دو طرف بدنه ی گیتارها که به ( کمر ) معروف است در گیتارهای کلاسیک باریکتر میباشد به همین دلیل نواختن با این گیتار آن هم در حالت نشسته راحت تر میباشد . اما در مقابل اکثرا گیتارهای آکوستیک دارای بدنه ای به نام دردنات ( dreadnought ) میباشند، که بزرگ تر از گیتارهای کلاسیک هستند و به همین دلیل بیس صدای بیشتری دارند.
در برخی از گیتارهای آکوستیک بخش بالایی گیتار به شکلی طراحی شده است که نوازنده میتواند به فرت های پایین تر به راحتی دسترسی پیدا کند که این مزیت در گیتارهای کلاسیک بسیار کمیاب است ، به این مزیت در گیتارهای آکوستیک به اصطلاح کات اوی ( cut-away ) میگویند .
صفحه انگشت گذاری ( فرت برد ) در آنها چگونه می باشد؟
در گیتار کلاسیک صفحه انگشت گذاری آن به شکل قابل توجهی از گیتار آکوستیک پهن تر میباشد ، به همین دلیل احتمال خطا در گیتار کلاسیک پایین تر میباشد. هر چند که برخی بر این باورند ، این فرت بردها سرعت نوازندگی را مخصوصا در زمان جابه جایی دست در طول دسته را پایین می آورند.
جنس سیم های به کار رفته در این دو نوع گیتار چیست؟
گیتارهای نایلون یکی از نام های گیتار کلاسیک است . چون در ساختارشان از سیم های نایلون استفاده شده است. در گیتارهای آکوستیک معمولا از سیم های استیل استفاده میکنند.
سیم های نایلون و استیل صداهای کاملا متفاوتی دارند ، همچنین در زمان لمس و اجرا حس های متفاوتی را به شنونده منتقل می کنند ، بدین صورت که سیم های نایلون صداهای گرم و ملایمی دارند ، اما سیم های استیل معمولا صداهای شفاف و با رزونانس بالا دارند . یکی از دلایل محبوبیت گیتار کلاسیک بین تازه کاران ، سیم های نایلون آن می باشد که دارای قطر بیشتری می باشد و به دست کمتر فشار می آورند .
در مقابل سیم گیتار آکوستیک معمولا جنسشان از نیکل و برنز است و این سیم ها ، فلزی و نازک هستند ، به همین دلیل کمی بیشتر به انگشتان فشار وارد میکنند.
تفاوت صدای گیتار آکوستیک و کلاسیک چگونه است؟
تا به اینجا به تفاوت سیم ها و طراحی گیتار آکوستیک و کلاسیک اشاره کردیم ، که همین تفاوت ها باعث می شود تا طنین این دو گیتار کاملا متفاوت باشد. برای شناخت بهتر طنین این دو گیتار می توانید از آهنگ های مورد علاقه ی خود کمک بگیرید. بدین گونه که اگر به موسیقی پاپ ایرانی، گروه هایی مثل جسی کینگ و گیتار فلامینگو و اسپانیایی علاقه دارید ، بهترین گزینه گیتار کلاسیک میباشد .
در مقابل بسیاری از ترانه های راک آمریکایی ، پاپ و اروپایی با گیتارهای آکوستیک اجرا می شوند.
پیشنهاد مطالعه: راهنما برای خرید گیتار دست دوم
کلام آخر اینکه علاوه بر بازگو کردن تفاوت های ساختاری این دو گیتار که موجب تفاوت در رنگ صدا و جنس صدا در این سازها میشود ، و همچنین بازگو کردن بهترین راه دیگر برای تشخیص تفاوت آنها که همان گوش دادن به صدای این دو گیتار میباشد تا بهتر بتوانید فرق گیتار آکوستیک و کلاسیک را تشخیص دهید، در نهایت این را می گوییم که اگر میخواهید نوازندگی را شروع کنید، میتوانید با هر دوی این گیتارها شروع کنید و به مرور سبک مورد علاقه ی خودتان را پیدا کنید.